Beleggers krijgen komende week een rijkgevulde beursagenda voorgeschoteld, zowel nationaal als internationaal. In Amsterdam openen de AEX-fondsen Corio, Delta Lloyd, DSM, ING en SBM Offshore hun boeken over het afgelopen kwartaal.

De Europese aandelenbeurzen daalden afgelopen donderdag en vrijdag stevig door een reeks ontwikkelingen die beleggers de stuipen op het lijf joegen. Het ging om sancties tegen Rusland, het oplaaiende geweld in de Gazastrook, de wanbetaling van Argentinië, een tegenvaller over de Amerikaanse arbeidsmarkt en een aantal tegenvallende kwartaalresultaten. De AEX sloot vrijdag 1,4 procent lager op 398,56 punten.

Deze zaken hangen ook in de komende week nog boven de markt. Israël heeft volgens lokale media zondag de meeste troepen teruggetrokken uit Gaza, maar een officieel einde van het offensief is nog niet aangegeven. President Hans-Werner Sinn van de Duitse economische denktank Ifo stelde zondag dat de sancties tegen Rusland en de crisis in Oekraïne de Duitse economie hard zullen raken.

PostNL

Naast cijfers van MidKapper PostNL, Grontmij en HSBC staat er maandag een rapport over de Europese producentenprijzen op de rol. Dinsdag volgen DSM, Deutsche Post, Crédit Agricole, BMW en UniCredit en worden cijfers gepubliceerd over de bedrijvigheid in de dienstensectoren en de maakindustrieën in China, de eurozone en de VS.

Woensdag staat de financiële sector in de belangstelling met de bekendmaking van de kwartaalcijfers van ING en de daarvan afgesplitste verzekeraar NN. Ook Corio komt die dag met cijfers, maar de meeste aandacht zal uitgaan naar nieuws rond de voorgenomen overname van het vastgoedbedrijf door het Franse Klépierre.

SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore komt donderdag bij de cijferpublicatie mogelijk met nieuws over onderzoeken naar de vermeende betaling van steekpenningen in onder meer Brazilië. Het is echter vooral hectisch in het buitenland met cijfers van onder meer Adecco, KBC, Deutsche Telekom, Nestlé, Adidas, Rio Tinto en Delhaize.

Op macro-economisch gebied ligt het zwaartepunt op donderdag, met de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank. Ook komen er donderdag en vrijdag rapporten over de Duitse en de Nederlandse industriële productie, de inflatie in Nederland en de Amerikaanse arbeidsproductiviteit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl